Современ апартман

Управување со предизвиците на дизајнот на ентериер поставени во застарен простор

Добредојдовте во нашиот свет на современиот дизајн, каде што модерната иновација го дополнува шармот на старите згради. Нашиот проект е доказ за моќта која архитектурата и дизајнот ја имаат во преодот преку пречките наметнати од минатите децении.

Пред да се задлабочиме во целината на овој проект, треба да ги опишеме предизвиците што се појавија од самиот почеток. Станот се наоѓа во стара зграда, изградена дури пред големиот земјотрес кој го погоди Скопје во 1963 година. Со предвид на градежните регулативи од тоа време, зборуваме за зграда со масивен систем и повеќе носечки ѕидови, каде што шансите за нивно отстранување се минимални.

Сепак, овие услови создадоа предизвик пред нас, како архитектонски дизајнери, кој ние моравме да го прифатиме. Ова беше нашата можност да го оживееме функционалниот и естетскиот аспект во простор со веќе постоечки инсталации и да создадеме живеечки услови кои ги посакуваше нашиот клиент. Го сметавме просторот како бело платно каде што нашето стручно знаење можеше да се истакне!

Локација
Скопје
Година
2023
Површина
68м²
Проект
Ентериер на стан
Инвеститор
Приватен
Сподели
Пред
Потоа

Прифаќање на предизвиците од минатото

Локацијата на зградата ја постави првата пречка пред нас. Бидејќи се наоѓа во централен дел на градот, беше предизвик да се создадат удобни услови за работа. Не располагавме со добар пристап до влезот на зградата, што ја усложни работата. Но, најдовме решение, иако по цена на продолжување на потребното време за завршување на проектот.

Втората пречка, која ја сметавме за интересна, е што станот беше планиран и дизајниран за канцелариски простории. Она што тогаш беше поставено пред нас беа два стана споени во еден, а нашата цел беше да го трансформираме во функционален и удобен простор за живеење. Затоа, пред дури и да почнеме со дизајнирање на собите, нашата задача беше да создадеме добри услови за реновирање. Тоа значеше вклучување на соодветни промени и прилагодувања на старо место кое првобитно не било планирано за живеење.

За да креираме простор каде што функционалноста и естетиката ќе заземат позиција, поминавме низ неколку чекори за да го овозможиме тоа:

– Целосна замена на подовите
– Целосна замена на боите на ѕидовите
– Прилагодување на старите електрични инсталации со нови
– Прилагодување на водоводните системи низ целиот стан

Ова беа главни фактори кои играа улога во внесување на функционалност во целиот простор. Без овие значителни промени, замени и поправки, не можевме да започнеме со процесот на дизајнирање и трансформација на целиот простор во функционални соби. Иако го успорија проектот, овие чекори беа критични за создавање на живеечка средина и поставување основа за понатамошна реновација. При тоа, тие овозможија комфор и функционалност кои клиентот ги посакуваше.

Впечатлив ефект во холот

Секој дом има потреба од “wow” ефект, затоа не изоставивме да го обезбедиме точно она што му требаше на овој. Во случајот со овој стан, одлучивме да го додадеме овој елемент на самиот почеток, т.е. во холот. Топлите и земјени тонови на ѕидовите придонесоа на топлото и удобно чувство потребно на секој дом, додека плакарот и огледалото се совршени дополнувања на оваа атмосфера. Просторот што го дизајниравме имаше цел да го предизвика вистинското чувство на дом по преминување на прагот, но во исто време да ја истакне дозата на современа совршеност што ја постигнавме со комбинацијата на бои и мебел.

Современ занес – Кујна претворена во засолниште со стил

Кујната се смета за срце на домот, затоа работевме неуморно додека не постигнавме сливање на функционалност, топлина и допир на личен стил. Просторот на кујната беше предизвик кој бараше од нас да успееме да ги вклучиме сите неопходни апарати заедно со мала трпезарија и доволна работна површина. Успеавме да го оствариме тоа, истовремено постигнувајќи убав дизајн и извонреден квалитет. Дизајниравме неверојатен заеднички простор каде семејството може да сподели уникатни спомени.

Врвна зона на удобност – Дневна соба со подобрена функционалност

Условите на зградата поставија дополнителни ограничувања во создавањето на дневната соба. Поради тоа моравме да бидеме многу внимателни за да не ја компромитираме функционалноста на овој простор. Успеавме да најдеме извонредно решение за да обезбедиме совршен спој на дизајн и удобност. За да не го ризикуваме функционирањето на радијаторот, додадовме дрвени панели за да не биде видлив, но исто така да го направат достапен кога е потребно. Користејќи топли тонови за мебелот и ѕидовите, постигнавме врвен комфор, вклучувајќи и идеално решение за осветлување за да го засилиме дизајнот и елеганцијата на дневната соба.

Елеганција од соништата – Вистински рај во спалната соба

Спалната која ја создадовме беше синоним за врвно опуштање. Дизајниравме простор каде што секој елемент надополнува друг и постигнавме совршена комбинација за најдобар ефект. Внимававме да го задржиме дизајнот и боите на останатите простории, така што спалната соба стана идеален додаток кон целиот стан. Се погриживме да додадеме детали за зголемување на функционалноста и создавање на убава атмосфера. Нашата цел беше да постигнеме место каде што спокојството се среќава со врвната современост и да му обезбедиме на нашиот клиент вистинско прибежиште по секој напорен ден.

Детска соба – Фантастично место за најмладиот член од семејството

Иако со ограничен простор, успешно создадовме детска соба со постојан приоритет на функционалноста. Заради истата пречка со радијаторот, за оваа соба одлучивме да додадеме дрвена облога за да биде достапен, но истовремено да го задржиме дизајнот на собата. Успеавме да вклучиме доволно место за складирање и работен простор и да овозможиме ова место да нуди топлина и приватност кои секое дете ги посакува.

Врвна ефикасност – Трансформација на мал простор во утилити со практичност

Планиравме да го искористиме секој дел од станот, затоа искористивме мал простор за да создадеме идеална помошна просторија. Секој дом има потреба од посебно место за перење, како и за складирање на сите средства за чистење во станот. Го зголемивме функционалниот аспект на овој простор со додавање на доволно место за складирање на нешта за да овозможиме темелно одржување на станот во секое време.

Елегантна едноставност – Совршена бања за дневните ритуали

Иако просторот во бањата не дозволуваше многу експериментирање, успеавме да дизајнираме компактно место каде што беа вклучени сите суштински елементи. Успеавме да ги вметнеме сите елементи во бањата, а истовремено да оставиме место за складирање, така што ниту еден агол од просторот не заврши неискористен.

Иако овој современ стан беше предизвик, уживавме во работата во секој чекор од проектот. Тоа беше нашето платно каде што можевме да ја пренесеме магијата на архитектонскиот дизајн. Со многу прилагодувања, извонредни творби и зачудувачка комбинација на бои и тонови, успеавме да го претвориме ова место во функционален и впечатлив рај за опуштање.

Доколку сте спремни да го создадете вашиот сопствен рај на удобност, не двоумете се да стапите во контакт со нас. Ние сме тука да ги реализираме вашите соништа!

Ви треба помош?

Дозволете ни низ разговор да ја разбереме Вашата визија, цели и како можеме да ги претвориме Вашите идеи во неверојатна реалност.